חזרה לויקי

מאן

  • שתף:
  • שלח
  • הדפסה

מחלוצות התעשייה בגרמניה החל מהמאה ה-18, שמייצרת היום בין היתר משאיות ואוטובוסים, ונמצאת בשליטה של קונצרן פולקסוואגן

שורשיה של חברת מאן (MAN) נעוצים עמוק-עמוק בשנת 1758, עת הוקם מפעל לעבודות ברזל בשם "סנט אנטוני" (St. Antony) בחבל הרוהר, גרמניה. בעקבות איחודים עם חברות שונות ורכישה של אחרות, נקבע שמה של החברה בתחילת המאה ה-20 ל- Maschinenfabrik Augsburg Nürnberg או בקיצור MAN.

בשנת 1915 החלה החברה לייצר משאיות, בשיתוף עם חברת סאורר (Saurer ) השוויצרית וב-1924 הציגה את המשאית הדיזל הראשונה בעולם עם הזרקת דלק. מאוחר יותר פנתה גם לייצור אוטובוסים. בתקופת מלחמת העולם השנייה התגייסה לייצור עבור מכונת המלחמה הנאצית, כמו יתר מפעלי הרכב בגרמניה, וממפעליה יצאו באותן שנים טנקים ומשאיות צבאיות.

image

משאית מאן מתקופת מלחמת העולם השנייה

בתום המלחמה החל שיקום של המפעל שהופצץ קשות על ידי כוחות הברית, וב-1951 המכונות שבו לעבוד ולייצר משאיות, אוטובוסים וטרקטורים. ב-1971 נרכש מפעל האוטובוסים "באסינג" (Büssing), משם "נשאב" סמל האריה המלווה את כלי הרכב של מאן עד היום. באותן שנים שיתפה החברה פעולה עם חברת "סאביים" (Saviem) הצרפתית ועם פולקסוואגן בייצור משאיות קלות.

בשנת 2008 רכשה מאן חלק מחברת המשאיות השבדית סקניה, אך בשנת 2011 נרכשה בעצמה על ידי פולקסוואגן, המחזיקה היום גם בשליטה בסקניה. בארץ, משווקים מזה שנים האוטובוסים של החברה, וגם לא מעט משאיות מתוצרת החברה עלו כאן על הכביש.

בשטח

במשך השנים ייצרה מאן לא מעט דגמי משאיות רבות-מינוע, אך המעניינת ביותר מכולן, לדעתי, היא ה-קאט1 (KAT1 – קיצור לקטגוריה1). זאת משאית צבאית שתכנונה החל בשנות ה-60 עבור הצבא הגרמני, עם מפרט שאפתני: כושר אמפיבי, תא נהג מוגן ירי, הנעה קבועה בכל הגלגלים, מנוע רב-דלקי ועוד. לצרוך הפרויקט גויסו מספר חברות גרמניות לייצור משאיות, בהובלה של משרד ההגנה הגרמני. תוך כדי תנועה הסתבר שהמפרט המתוכנן יקר מדי לייצור, כל החברות פרשו פרט למאן, שבסופו של דבר הביאה לעולם כלי פשוט יותר, אבל עדיין עם יכולות רבות.

image

קאט1 בחולות מדבר סהרה

הקאט יוצרה בשלוש גרסאות: 4X4, 6X6, ו-8X8, כולן מצוידות במנוע דיזל V8 מקורר אוויר של חברת דויץ ( Deutz), שסיפק 256 כ"ס בגרסת ה-4X4 ו-320 כ"ס בגרסאות הכבדות יותר. המנוע מוקם מאחורי תא הנהג ולא מתחתיו, כדי לשמור שגובה המשאית לא יעבור את ה-2.9 מטר, מה שמאפשר להוביל אותה על קרונות רכבת שטוחים סטנדרטיים. מסיבה זו גם נבחרו קווי העיצוב הישרים, המתאימים בדיוק לצורת קרון.

כ-10,000 יחידות מכל הגדלים יוצרו בין השנים 1976-1985, רובן עבור הצבא הגרמני אך חלקן הגיעו גם לצבאות של בלגיה, אוסטריה וארה"ב, שהשתמשה בהן ככני שיגור ניידים לטילים האטומיים פרשינג וגריפון. לאחר שהשלימו שרות צבאי, חלק מהמשאיות הללו הגיעו במהלך השנים לשוק האזרחי והן משמשות כרכבי מסעות או לתחרויות עבירות. ב-2017 חתם הצבא הגרמני עם הסכם עם חברת מאן להחלפת כל משאיות ה-קאט שנותרו בשרות במשאיות מודרניות יותר, מסדרת ה-HX2. המשמעות היא שאלפי קאטים יגיעו לשוק האזרחי, הזדמנות טובה למי שחושק לקנות אחת.

image

image

קאטים של חברה הולנדית המארגנת טיולים באפריקה

קישור לכתבה על מאן MAN בישראל