חזרה לויקי

מזראטי

  • שתף:
  • שלח
  • הדפסה

יצרנית רכבי היוקרה מאיטליה היא אחת הוותיקות בעולם הרכב, ונמצאת היום בבעלות קונצרן פיאט-קרייזלר

האחים מזראטי (Maserati) - אלפירי, בינדו, קרלו, אטורה וארנסטו (Alfieri, Bindo, Carlo, Ettore, Ernesto) - היו מעורבים בייצור כלי רכב ובמירוצי מכוניות כבר מתחילת המאה העשרים. את המפעל שלהם הקימו ב-1 בדצמבר 1914 בעיר בולוניה, איטליה, ותחילה בנו מכוניות מירוץ עבור חברות אחרות. ב-1926 עברו לייצר מכוניות תחת השם מזראטי, עם סמל הקלשון המפורסם.

הסמל מבוסס על קלשונו של נפטון, אל הים, לפי פסל המוצב במזרקה בפיאצה מג'ורה של בולוניה. בשנת 1920, אח נוסף במשפחת מזראטי, מריו, שהיה אמן ולא נכנס לעסקי הרכב, השתמש בסמל זה על פי הצעתו של חבר המשפחה, המרקיז דייגו דה סטרליץ'. הסמל נחשב בעיני האחים כמתאים במיוחד עבור חברה המייצרת מכוניות מירוץ, בשל העובדה כי נפטון מייצג כוח ומרץ; בנוסף, הפסל הוא סמל אופייני לבולוניה, עיר הבית המקורית של החברה.

אלפירי נפטר ב-1932, אך שלושה מהאחים, בינדו, ארנסטו ואטורה, המשיכו לבנות מכוניות שזכו במירוצים. בשנת 1937 מכרו האחים את מניותיהם בחברה לאדולפו אורסי, תעשיין איטלקי, אשר העביר את מטה החברה לעיר מודנה, שם היא פועלת עד היום. האחים חתמו חוזה לפיו הם ממשיכים בתפקידים הנדסיים שונים בחברה, למשך 10 שנים.

עם פרוץ מלחמת העולם השנייה, עברה מזראטי לייצר מרכיבים עברו הצבא האיטלקי. בסיום המלחמה, חזרה החברה לייצור מכוניות וגייסה לשורותיה אנשי מפתח חדשים כמו אלברטו מסימינו, שעבד לפני כן כמהנדס בפיאט, אלפא רומיאו ופרארי, והוא זה שפיקח על העיצוב של כל דגמי המירוצים במשך עשר השנים הבאות. במהלך תקופה זו הסתיים חוזה עשר השנים של האחים מזראטי, והם פרשו סופית מהחברה.

מבחן דרכים - מזראטי לבנטה Maserati Levante

האחים מזראטי ליד מטה החברה בבולוניה

במהלך שנות החמישים הוביל את קבוצת המירוץ של החברה הנהג הארגנטינאי המפורסם חואן מנואל פאנגיו, שזכה בכמה ניצחונות מדהימים, ביניהם זכייה באליפות העולם ב-1957 במזראטי 250F-. בשנה זו החליטה מזראטי להפסיק את פעילות קבוצת המירוץ שלה, לאחר תאונה טרגית במירוץ המיל מילייה, בה נהרגו כמה מהצופים, אך המשיכה לייצר מכוניות עבור מתחרים פרטיים והפוקוס עבר לייצור מכוניות GT ובהמשך גם למכוניות סאלון.

בשנת 1968 נרכשה מזראטי על ידי סיטרואן, ואחת המכוניות המעניינות שנוצרו מהאיחוד היתה הסיטרואן SM, מכונית קופה מהירה בעלת עיצוב מרהיב, עם חידושים טכנולוגיים רבים. כמה שנים מאוחר יותר יצאה מזראטי עם הבורה (Bora), המכונית הראשונה מתוצרתה עם מנוע מרכזי.

בורה, ראשונה עם מנוע מרכזי

בעקבות משבר הדלק של שנת 1973 נקלעה סיטרואן לקשיים, עד כדי פשיטת רגל. השליטה במזראטי הועברה לחברת דה-טומאסו ב-1975. לקראת סוף שנות ה-80 נכנסה חברת פיאט כשותפה במפעל, ולאחר ארבע שנים נוספות רכשה את הבעלות המלאה.

היום מזראטי היא חלק מקבוצת רכבי הספורט של פיאט, שבנוסף נמצאות בה אלפא רומיאו ואבראט. הדגמים שהיא מייצרת כוללים את הגראן-טוריסמו, גראן-קבריו )גרסה פתוחה של הגראן-טוריסמו), את הדור השישי של הקוואטרופורטה, את הגיבלי והלבנטה – ה-SUV הראשון מתוצרת החברה שהושק ב-2016.

חואן מנואל פאנגיו במזראטי F250