מבחינת התולעת? לא יודע, ניתן ל
מבחינת התולעת? לא יודע, ניתן לתולעת לענות. ולשאלה עצמה: קפיץ סליל הרבה יותר יעיל, רוב החומר משתתף באגירת האנרגיה, ולכן מקבלים קפיץ קל יותר (פחות פלדה) שעושה את אותה עבודה. בקפיץ סליל אין כמעט חיכוך, לעומת קפיץ מרובה עלים שיש בו הרבה חיכוך פנימי. חיכוך גורם לריסון, או שיכוך התנודות. רכב על קפיצי סליל, בלי בולמים יתנודד הרבה יותר מרכב עם קפיצי עלה בלי בולמים (נסעתי פעם יום עם הסמוראי בלי בולמים כלל, אפשרי. אני מאמין שעם קפיצי סליל הייתי מקיא). היתרון כאן לקפיצי סליל הוא שמערכת שבה אלמנט הקפיץ ואלמנט המרסן מופרדים כמעט לגמרי, הרבה יותר קל לכוון בדיקנות את הביצועים בקפיץ עלה, יותר קשה להגיע לכוונון מדויק, כי הפעולות השונות ''''מעורבבות''''. לעומת זאת כאמור קפיץ עלה מספק גם חלק מהריסון, ולכן כאשר בולם נשבר אפשר להמשיך לנסוע ולטייל בלי יותר מדי בלאגן (רן סופה ידידי יעיד...). הסיבה שמשתמשים בקפיצי עלה, היא שהם מפשטים ומוזילים את המבנה, הקפיץ הוא גם זה שממקם ומקבע את הסרן. בצורה הפשוטה ביותר, שעובדת עד היום בצורה מצוינת, יש קורות שלדה, קפיץ, שאקל ובולם וזה הכל. במערכת של קפיצי סליל יש לפחות שתיים, ובדרך כלל לפחות ארבע, זרועות רדיוס מסוגים שונים ושאר אלמנטים שנועדו למקם את הסרן, מה שכמובן מסבך ומייקר את העסק, גם להתקנה, וגם לתיקוני ואלתורי שדה. בקיצור, איפה שרוצים ביצועים מצוינים וניתנים לכוונון, הולכים על קפיצי סליל( וביצועי המתלים משפיעים על הנוחות, ועל הבטיחות והתנהגות כביש בראש ובראשונה, ולכן יצרנים כיום מעדיפים אותם). איפה שחשוב הקשיחות, הפשטות, והמחיר הזול, עד היום הולכים על קפיצי עלה. לגבי עבירות, פתיחת מתלה וכו, מה שאני אכנה ''''ביצועים סטטיים'''' יש יתרונות לכאן ולכאן, ועובדה שספורטאים רציניים משתמשים בכל סוגי מערכות המתלים. לגבי ביצועים ''''דינמיים'''', התנהגות במהירות גבוהה, יש עדיפות לקפיצי סליל, ובספורט כמעט לא משתמשים בקפיצי עלה, אלא בקטגוריות שבהן התקנון מחייב.
תודה רבה נמדור על התשובה המקיפ
תודה רבה נמדור על התשובה המקיפה. כלומר אתה אומר שלקפיצי עלים יש תחום יותר קטן של תנועה והמרווח שבין קפיץ סגור לגמרי או פתוח לגמרי קטן יותר. הבנתי טוב ?
הא... לא, את זה דווקא לא אמרתי
הא... לא, את זה דווקא לא אמרתי. וזה לא נכון באופן עקרוני, מהלך הקפיץ תלוי בגיאומטריה ובעוד הרבה דברים, אפשר לתכנן גם קפיצי עלה וגם קפיצי סליל וגם סוגים אחרים עם מגוון יכולות. ההבדלים העקרוניים הם כמו שאמרתי: בגדול קפיץ סליל יהיה קל יותר מקפיץ עלה שעושה את אותה עבודה, והסיבה היא יעילות גבוהה יותר באגירת האנרגיה. ובקפיץ סליל כמעט אין חיכוך, בעוד שבקפיץ מרובה-עלים יש חיכוך רב בין העלים.