לפני כמב שבועות התעורר דיון (שאני היתי אחד הגורמים לפתיחתו) בנוגע לבולמי זעזועים.
אחרי הרבה חקירות קריאה בספרות מקצועית ולבסוף גם ישום על הגיפ שני היתי רוצה לשתף את הידע שצברתי עם באי האתר. כמובן שלא אתיחס כאן אל פירמות מסוימות אלא רק לסוגי הבולמים.
בולמי זעזועים נועדו בכדי לשכך את אלמנת הקפציות שיש בקפצי הרכב. כאשר קפיץ מתכוץ (או נמתח) כתוצאה משיבוש בכביש הוא מחזיר את האנרגיה שקיבל קרוי נמתח (או מתכווץ בהתאם) תופעה זו עלולה לגרום לאוסלציות של מתלי הרכב. רכב ללא בולם זעזועים עלול להתנודד מספר פעמים אחרי שאחד הגלגלים עלה על אבן (כמו שהיה בגיפ שלי).
בולמי הזעזועים נועדו לשכך אוסלציות אלו. הבולם הוא בסך הכול מתקן הסופג את האנרגיה שהקפיץ צבר בזמן העליה על השיבוש בכביש
לבולמי הזעזועים יש כמה דרגות קושי מהרכה לקשה.
רך משמעו בולם הסופג אנרגיה רבה לרכב לא יהיו בכלל אוסלציות מצד אחד אבל הבולם גם יקשה על הקפיץ לספוג את האנרגיה הראשונית של האמפאקת של המכה עם השיבוש ולכן הנסיעה תהיה קשה. בולם רך סופג מעט אנרגיה ואז יהיו אסלציות אבל האנרגיה תספג.
ישנם כל מני בולמי בינים עם ספיגה מושהת ועוד אבל הם רק שיפור של הבולמים שתוארו.
עד כאן התאוריה ועתה למעשה. היכן נזקקים לבולמים. היות וזמני קצר (צריך לעבוד כידוע) אתאר רק שלוש סתואציות נפוצות שמתוכם הקורא יוכל להבין באופן עקרוני כיצד הבולמים מתנהגים:
1. הגיפ נמצא בסיבוב חד. במקרה זה עם הכניסה לסיבוב הקפצים מצד אחד של הרכב ספגו אנרגיה. עם הבולמים רכים מדי תיוצר אוסילציה בין הקפצים והרכב יתנדנד בסיבוב (ואני מדבר מתוך נסיון) בצורה מסוכנת. על הקפצים להיות במקרה זה קשים.
2. הרכב נמצא בשטח טכני קשה. כאן נחוץ מעקב צמוד אחר פני השטח. אבל אם הבולמים יהיו רכים מדי כאשר הגלגל ישאף לאחיזה כל ניתוק משמעו קפיצה של הסרן מהאדמה ואוסלציות בין הקפצים אותם יש למנוע. לכן כאן צריך קפצים רכים אבל לא יותר מדי
3. נסיעה בשטח מהמורתי . כאן הנסיעה היא יותר מהירה. במקרה זה מתלים רכים יטלטלו את הנוסעים לכל כיוו ויגרמו לאיבוד אחיזה (כי כל הרכב יטוטלויאבד שליטה) כאן דרושים מתלים בינונים.
מסקנות:
בנסיעה מהירה בסיבובים מתלים קשים דרושים
בנסיעה טכנית מתלים רכים (אבל לא רכים מדי כמו שהיו לי שאז גלגל מסתובב יתחיל לקפץ לכל כיוון)
בנסיעה מהמורתית מתלים בינונים.
למי שהמעות בכיסו יוכל לקנות מערכת מתלים מתכווננת האחרים כדי שישקלו היכן הם צפוים לנסוע ויקנו בולמים בהתאם.
כמובן שמה שכתבתי כאן הוא המלצה אישית ואינה מחיבת אוךם היא מסתמכת על דעות רבים וטובים.
להתראות בשטח - מוני